Driemaal is scheepsrecht voor ontketende Hirschi

Na een eerdere tweede en derde plaats heeft Marc Hirschi in de twaalfde etappe van de Tour de France wél raak geschoten. De jonge Zwitser toverde opnieuw een machtige solo uit zijn benen en ditmaal kwam hij juichend over de streep in Sarran. De overgangsetappe zorgde niet voor tijdsverschillen in het algemeen klassement. Primoz Roglic behield het geel. Morgen wordt wel actie verwacht.

Met 218 kilometer was dit de langste etappe van de Tour. En met onderweg vier beklimmingen kon het niet anders dat vandaag de avonturiers de ruimte zouden krijgen. Maar in de editie van 2020 gebeuren soms gekke dingen. Zo ook vandaag.

In het eerste, veelal vlakke, deel van de etappe vormden zes renners de kopgroep van de dag. Kasper Asgreen, Imanol Erviti, Luis Leon Sanchez, Nils Politt, Max Walscheid en Mathieu Burgaudeau reden voorop, maar meer dan drie minuten voorsprong kregen ze niet. Bora-Hansgrohe en CCC hielden ze binnen schootsafstand.

Coupe Team Sunweb

Toen de finale dichterbijkwam en het parcours zwaarder werd, veranderde de situatie compleet. Het zestal werd bijgehaald op de Côte de la Croix du Pey, waar vervolgens een spervuur aan demarrages volgde. Met name de Sunweb-ploeg was actief en zij kwamen dan ook met drie renners in de nieuwe kopgroep van zes terecht.

Tiesj Benoot, Soren Kragh Andersen en Marc Hirschi hadden gezelschap van Marc Soler, Maximilian Schachmann en Quentin Pacher. Een omvangrijke groep met onder andere Pierre Rolland, Julian Alaphilippe en Jesus Herrada werkte moeizaam samen en kwamen geen steek dichterbij. Daarachter hielden de favorieten voor het algemeen klassement hun kruit droog. Ook op de slotklim van tweede categorie.

Hirschi solo op Suc au May

Op het lastigste gedeelte van de pittige Suc au May bleek Hirschi de sterkste. Hij demarreerde en liet zijn medekoplopers achter. Het uitgetekende plan van Team Sunweb kwam zo uit. Zowel bergop als in de afdaling reed hij verder en verder weg. Evenals in de Pyreneeën was het bijzonder indrukwekkend wat de 22-jarige liet zien. Achter de ontketende pupil van Fabian Cancellara kwamen de twee groepen bij elkaar en begon het gevecht om de ereplaatsen.

In de laatste kilometers begon het langzaam door te dringen: de eerste profzege kwam er ditmaal wel. Hirschi kwam solo over de meet. Driemaal is scheepsrecht. Pierre Rolland werd tweede en Kragh Andersen maakte het feest voor Team Sunweb compleet. De Deen werd derde. Zoals gezegd bestookten de favorieten elkaar vandaag niet. Het peloton kwam gebroederlijk op 2.30 achter de winnaar over de finish.

Rituitslag etappe 12

#RennerPloegTijd
1Marc HirschiSUN5:08:49
2Pierre RollandBVC+ 0.47
3Soren Kragh AndersenSUN+ 0.52
4Quentin PacherBVCzt
5Jesus HerradaCOFzt
6Maximilian SchachmannBOHzt
7Hugo HouleASTzt
8Sebastien ReichenbachFDJzt
9Kenny ElissondeTFS+ 0.56
10Nicolas RocheSUNzt
11Julian AlaphilippeDQT+ 1.48
12Marc SolerMOV+ 2.05
13Peter SaganBOH+ 2.30
14Greg Van AvermaetCCCzt
15Jasper StuyvenTFSzt
16Michael GoglNTTzt
17Cyril BartheBVCzt
18Oliver NaesenALMzt
19Wout van AertTJVzt
20Bauke MollemaTFSzt

Reacties

2 reacties op “Driemaal is scheepsrecht voor ontketende Hirschi”

  1. […] Thomas de Gendt en Julian Alaphilippe op de Côte de La Croix-Rousse. Het bleef onrustig, want de ritwinnaar van donderdag, Marc Hirschi probeerde het. Sagan en Greg Van Avermaet sloten aan en Tom Dumoulin, Primoz Roglic […]

  2. […] de Col des Saisies ging meesterdaler Hirschi onderuit. De winnaar van de twaalfde etappe was iets te druistig en kon zo een tweede ritoverwinning op zijn buik schrijven. Laat staan de […]